ויטמינים
ויטמין בהגדרתו הינו כל חומר אורגני אשר דרוש לגוף האדם, ונחוץ לו בכמויות קטנות ביותר ושלגוף אין היכולת ליצרו בעצמו.
תפקידו של ויטמין בגוף האדם כוללת סיוע בפעילות חילוף חומרים, גדילה מערכתי, יצירת אנרגיה ממזונות, עיבוד של אבות מזון שונים, השתתפות פעילה בייסוד כדוריות הדם והורמונים, יצירה של כימיקלים שמפעילים את מערכת העצבים וסיוע ויטמינים בפעולות של עיכול. ויטמינים נחוצים ביותר גם בכדי למנוע מחלות וזיהומים וגם כדי להפחית את הסיכוי להדבק במחלות כמו מחלות לב שונות וסרטן. ישנם ויטמנים רבים, למשל ויטמין C וכן ויטמין E שהם חומרים שנוגדים חמצון. ישנם מספר חוקרים שגורסים כי ויטמינים מאיטים בצורה מה את קצב ההזדקנות האישי והאזוטרי.
הגדרה של ויטמן הינה בעייתית במעט כיוון שישנם מקרי גבול לא מעטים. ויטמין C, למשל, עונה להגדרתו של ויטמין שצוינה לעיל עבור בני-אדם וכן גם בעבור בע"ח שונים שמסוגלים לאכול פירות. ועם זאת, בע"ח מסוימים שאין ביכולתם לאכול פירות אכן מייצרים ויטמין C בכוחות עצמם ולכן עבור בע"ח כאלה הוא אינו נחשב ויטמין. ויטמין D לדוגמא נוצר, אצל בני-האדם, על עורם בעזרת אינטראקציה עם קרני השמש. אך כל זאת הינו רק במידה שצבע העור של הפרט הוא מספיק בהיר בכדי להעניק לכמות מספקת של קרני שמש כדי לבצע חדירה דרכו, אך כהה בצורה מספקת בשביל לא לקבל כוויה מחשיפה מתמשכת לשמש. ולכן ויטמין D בהחלט לא ממלא את הגדרת הויטמין בעבור בני-אדם אשר צבעו של עורם מותאם ומשתנה בצורה מיטבית למקום מגוריהם. ויטמין K נוצר בתוך המעיים בעזרת חיידקים וגורמי עזר זעירים ובכך מתקבלים בנוסף גם מספר ויטמינים מקבוצת B. ולכן על אף העובדה שלא גופו של הפרט הוא זה יוצר ויטמינים אלה, הוא איננו תמיד נזקק לאותם ויטמינים בהגדרה מגורם שאינו פנימי.
אין לראות ויטמינים כתרופות פלא שמסוגלות להביא לידי ריפוי ופתרון לכל חולי. בכמויות מזעריות ויטמינים הינם בעקרון הבסיס ליסודות תזונה הכרחיים לגוף האדם לשם התפקוד התקין של הגוף, התפתחות הגוף והבריאות הכללית. לכל ויטמין נפרד יש תפקיד ייחודי רק לו. חוסר ממושך בתזונת הגוף בויטמין מסוים שהוא עשוי להביא לליקוי בתפקודים של הגוף, לירידה מסוימת ביכולתו של הגוף האנושי להגן על עצמו מפני חולי ולפגיעה מסוימת בהתפתחות כללית. ויטמינים, שלא כמו אבות מזון שונים (חלבונים, פחמימות ושומנים), אכן אינם בונים בשום אופן את גוף האדם וכן גם משמשים לגוף כבסיס אנרגיה זמינה, ומסיבה זו ויטמינים אינם משמינים כלל. תפקיד נוסף שיש לויטמינים בגוף הוא לווסת תהליכים פנימיים שונים וכן גם להפעיל אותם. אם ניקח ונשווה גוף האדם למכונה מתקדמת, הרי נגלה כי ויטמינים אינם מהווים חלק מהתהליכים הבסיסיים שמניעים אותה, אלא מהווים את השמן שנותן את האפשרות לגלגלי השיניים להתקדם ולנוע, ומתוך כל זאת פועלת המכונה המתקדמת ללא עוררין. ומתוך כל זאת יש לזכור שנטילה מוגזמת ועודפת של תוספי מזון יכולה בוודאות גדולה להיות רעילה ומסוכנת לגוף האדם.
לגוף האדם אין את היכולת לייצר בכוחות עצמו חלק מסוים מאותם ויטמינים (לא כולל את ויטמין D המהווה חריג מהבחינה זו), ומסיבות אלה הוא מתבסס ותלוי בהספקה של ויטמינים ממגוון מיני מזונות שאנו מכניסים לגופנו באמצעות מערכת העיכול, ומפה עולה חשיבות גדולה שמיוחסת לגיוון במאכלים שמוכנסים לתפריט היומי. כיום ידועים לנו 13 סוגי ויטמינים, אשר נבדלים אחד מהשני בפעילות הויטמינים ובדרך בה מתקדים בגוף האדם. קיים הנוהג לחלק ויטמינים לשתי קבוצות עיקריות – ויטמינים שמסיסים בשומנים כשלקבוצה זו שייכים ויטמין K D E A, והקבוצה השנייה היא ויטמינים אשר מסיסים במים ולקבוצה זו שייכים ויטמין C או Bלדוגמא.
הקבוצה של הויטמינים אשר מסיסים במים מווסתת במהירות ובקלות בגוף האדם – כמות גדולה מדי של ויטמינים אשר מסיסים במים יוצאת מהגוף בשתן וכן גם בזיעה. ומהסיבה הנ"ל, מקרים של צריכה מוגזמת של ויטמינים שמסיסים במים הינה סיטואציה די שכיחה. אך חשוב לדעת שבשונה לקבוצה של הויטמינים שמתמוססים במים, ויטמינים המתמוססים בשומן, אינם מסיסים ולכן הם נאגרים בשומן שבגוף האדם ובמידה מה הגוף לא מצליח להפטר ולהוציא מעודף הויטמינים בדרך יעילה באמצעות מערכות השתן או הזיעה בעקבות העובדה שהם הידרופוביים. ולכן, הרעלה של ויטמינים מהקבוצה של הויטמינים המסיסים בשומן נפוצה הרבה יותר מהקבוצה הראשונה. מקרה שכיח של הרעלת ויטמין נובעת כשמתבצעת צריכה גדולה מדי של ויטמין A, למנת יתר של ויטמינים שונים יש השפעות מסוימות, אך תסמינים שנחשבים למשותפים יכולים גם להכיל בין היתר שלשול, הקאות ובחילות. כדאי לזכור שבאופן כללי, הדרך הטובה ביותר בכדי להתמודד עם הרעלת ויטמין הינה לצמצם משמעותית את הצריכה העודפת של אותו ויטמין עד כמה שאפשר עד ליציאת הויטמין בכמותו העודפת מהגוף.